Behandeling schouder

Schouderklachten zijn veel voorkomend, maar daarentegen ook vaak langdurig. Om deze reden zijn er binnen Wolbert Fysio meerdere therapeuten die zich hebben gespecialiseerd in het schoudergewricht. Om de zorg omtrent deze klachten zo optimaal mogelijk te maken is er in de praktijk de mogelijkheid om de schouder te onderzoeken middels een echo indien de fysiotherapeut dit nodig acht na lichamelijk onderzoek. Daarnaast zijn er korte lijntjes met de specialisten (zoals de huisarts, orthopeed en sportarts) om ook doorverwijzingen zo optimaal mogelijk te laten verlopen.

Om onze kennis en kunde met betrekking tot het schoudergewricht zo up to date mogelijk te houden zijn we aangesloten bij Schoudernetwerk Noord Brabant (NSSB)

Pathologieën/ziektebeelden

SAPS

Pijnklachten die ontstaan vanuit de ruimte tussen de schouderkop en het schouderdak. Dit kan door meerdere oorzaken ontstaan. Typische symptomen die u hiervan kan hebben: pijn tijdens het zijwaarts heffen van de arm, arm achter op de rug leggen, jas aantrekken.

Frozen Shoulder

De naam zegt het al: een bevroren schouder. Hierbij is er een ontsteking van het kapsel van het schoudergewricht waardoor de bewegingen in de schouder afnemen. In de eerste fase van de aandoening gaat dit vaak gepaard met forse pijnklachten. Intensieve fysiotherapie is hierbij niet altijd geadviseerd. De fysiotherapeut kan u begeleiden tijdens het proces en u informeren/adviseren over uw belasting/belastbaarheid en oefentherapie.

Cuffruptuur (gescheurde schouderpezen)

De pezen in en rondom de schouder kunnen door een val of veelvuldig gebruik helaas ook beschadigd raken. Gelukkig is ons lichaam in staat om dit vaak te compenseren met andere spieren. De fysiotherapeut begeleid u in het trainen hiervan. In bepaalde gevallen kan het nodig zijn tot operatief ingrijpen indien fysiotherapie niet voldoende effectief blijft. Dan zullen we het proces begeleiden na de operatie.

Luxatie/ instabiliteit (schouder uit de kom)

De schouder is een heel bewegelijk gewricht, dit zorgt er helaas ook voor dat hij uit de kom kan gaan. Indien hij uit de kom gaat kan het zijn dat hij direct weer zelf terugschiet of hij moet worden teruggezet in het ziekenhuis. Hierna is het belangrijk dat de schouder weer zo optimaal mogelijk gaat bewegen, zowel in soepelheid van het gewricht als de kracht van de spieren.

Labrumletsel

De schouderkom van het gewricht wordt omringd door een ring. Dit zorgt ervoor dat de schouderkop wat beter in de kom past. Door een val of wanneer de schouder uit de kom gaat kan het zijn dat er schade optreed in het labrum (de ring). Het kan zijn dat dit aanwezig is zonder problemen hiervan te ondervinden. Indien dit zorgt voor klachten of beperkingen kan het zijn dat dit operatief hersteld dient te worden en hierna de revalidatie bij de fysiotherapeut start.

Bicepspeesproblematiek

De biceps is een spier die in de bovenarm zit, de pees hiervan loopt door tot in de schouder. Door de ligging en de functie van de spier/pees kan het zijn dat deze ervoor zorgt dat er pijnklachten zijn in en rondom de schouder. Vaak zorgt dit voor pijnklachten bij het tillen, het heffen van de arm en duwen/trekken met de arm.

AC

Het acromio-claviculaire gewricht is onderdeel van de schouder. Ook hier kunnen meerdere problemen zich voordoen die leiden tot klachten. Hierbij worden de pijnklachten ervaren bovenop de schouder, met name wanneer de arm naar de tegenovergestelde arm wordt gebracht.

Prothese

Indien er sprake is van ernstige slijtage of door een breuk de schouderkop en/of kom niet behouden kan worden kan er besloten worden (door de specialist) dat een prothese noodzakelijk is. Dit is een intensieve operatie waarna de revalidatie bij een van de schouderfysiotherapeuten plaats zal vinden.

Dyskinesie scapula-thoracaal

Het schouderblad is een belangrijk fundament van de schouder. Soms kan het gebeuren dat het schouderblad niet volledig juist beweegt waardoor er klachten ontstaan in de schouder. Door gerichte training kunnen de bewegingen van het schouderblad weer zo optimaal mogelijk worden zodat de klachten verminderen.

GIRD

Door intensief gebruik van de schouder door bijvoorbeeld honkbal, handbal, volleybal of andere werpsporten kunnen er veranderingen ontstaan in de schouder. De balans in de schouder verdwijnt waardoor de gehele schouder pijnklachten kan geven.

Neurologische aandoeningen schouder (zenuwaandoeningen)

Neuralgische Amyotrofie

Plexusletsel

Bewegingen in de schouder worden aangestuurd door de zenuwen. Ook weefsel zoals een zenuw kan schade oplopen waardoor het aansturen niet goed meer gaat. Dit kan door een ongeval komen, maar ook zijn er bepaalde aandoeningen/ziekten die hiervoor kunnen zorgen. Dit heeft een gerichte aanpak nodig, waarvoor je bij de schouderfysiotherapeut aan het geschikte adres bent.

Aanvullende informatie

Duur

De intake duurt 50 minuten en de vervolgafspraken duren 25 minuten

Kosten

Indien u niet bent verzekerd voor fysiotherapie kunt u altijd navraag doen naar de kosten hiervoor. Neem dan telefonisch contact op met de praktijk waarbij we u te woord zullen staan.

Vergoeding

U vindt meer informatie over uw vergoeding voor fysiotherapie bij uw zorgverzekering.

Vragen

Het team van Wolbert Fysio staat voor u klaar
Maak een afspraak