Manuele therapie

Manueel therapeuten zijn gespecialiseerd in het onderzoek en de behandeling van patiënten met klachten aan de wervelkolom en de gewrichten in armen en benen. Manuele therapie is geschikt voor klachten die, behalve met pijn, vaak gepaard gaan met het slechter bewegen van een gewricht of meerdere gewrichten. Gewrichten kunnen ook een te grote beweeglijkheid hebben. Dit kan leiden tot instabiliteit en klachten. De manueel therapeut kan met specifieke trainingsadviezen en oefentherapie de patiënt leren om de gewrichten stabieler te maken. 

Wanneer naar de manuele therapeut?

Manuele therapie kan een oplossing voor u zijn indien u klachten heeft aan de wervelkolom en de gewrichten in de armen en benen. Veel voorkomende klachten bij de manueel therapeut zijn:

  • Hoofd- , nek- en schouderklachten
  • Klachten hoog in de rug (eventueel met rib- en borst pijn)
  • Bewegingsfunctie stoornis in de heupen
  • Lage rugklachten, eventueel met uitstralende pijn naar de benen
  • Bepaalde vormen van duizeligheid, opgewekt door het verminderd of veranderd bewegen van de nek.

Manuele handelingen

Bij manuele therapie worden verschillende technieken toegepast zoals manipuleren en mobiliseren. Vaak zijn deze technieken bedoeld om pijn te verminderen en/of beweeglijkheid toe te laten nemen. Bij manipuleren zorg de manueel therapeut voor een beheerste en snelle beweging van het gewricht. Veelal is er dan een hoorbare of voelbare ‘klik’ of ‘knak’ te horen. Dit wordt door veel mensen kraken genoemd. Vaak is dit een deel van een behandeling die compleet wordt gemaakt door het geven van goede instructie, educatie en door het opstellen van een oefenschema. Dit zal uiteindelijk in de toekomst ten gunste zijn voor de preventie uw klachten.

Aanvullende informatie

Duur

De intake duurt 50 minuten en de vervolgafspraken duren 25 minuten

Kosten

Indien u niet bent verzekerd voor manuele therapie kunt u altijd navraag doen naar de kosten hiervoor. Neem dan telefonisch contact op met de praktijk waarbij we u te woord zullen staan.

Vergoeding

U vindt meer informatie over uw vergoeding voor manuele therapie bij uw zorgverzekering.

Vragen

Het team van Wolbert Fysio staat voor u klaar
Maak een afspraak

Onze manueel therapeuten

Martin Krayo

Luuk Oomen

Hein van Sinten

Stephanie van Kempen

Niels Langens

Meest gestelde vragen

Wat betekent directe toegankelijkheid fysiotherapie?

Sinds 1 januari 2006 heeft u geen verwijsbrief van uw huisarts meer nodig om een fysiotherapeutische behandeling te krijgen, maar u kunt zich rechtstreeks tot de fysiotherapeut wenden. Natuurlijk mag u nog altijd eerst een afspraak maken bij uw huisarts, maar het hoeft niet meer. Het voordeel is dat u direct bij de fysiotherapeut terecht kunt, zodat u zo snel mogelijk kunt beginnen met werken aan uw herstel. Uw fysiotherapeut zal uw huisarts blijven informeren, tenzij u aangeeft dat u dat niet wenst. Als u besluit rechtstreeks naar Wolbert fysiotherapie te gaan, dan voeren we eerst een zogenaamde screening uit. Dit betekent dat we eerst vaststellen of u bij ons aan het juiste adres bent. Zo niet, dan kunnen wij u bijvoorbeeld alsnog doorsturen naar uw huisarts of doorverwijzen (via uw huisarts) naar een specialist.

Gaan behandelingen fysiotherapie ten koste van mijn eigen risico?

Vanaf 1 januari 2008 geldt voor het eerst een verplicht eigen risico in de zorg. Net zoals de no claim in 2007 geldt het eigen risico alleen voor de basisverzekering. De kosten die u maakt voor fysiotherapie binnen uw aanvullende verzekering hebben geen invloed op uw eigen risico. Indien u voorbij uw behandelingen gaat van de aanvullende verzekering en zodoende weer naar uw basisverzekering gaat, gaan de kosten voor eigen risico weer in werking.

De fysiotherapeutische zorg die binnen de basisverzekering valt gaat wel ten koste van uw eigen risico. Voor iedereen van 18 jaar en ouder geldt dat alleen behandelingen fysiotherapie die staan op de chronische lijst, vanaf de 21e behandeling, binnen het basispakket vallen. Bij Wolbert fysiotherapie kunt u navragen of uw behandeling op de chronische lijst staat. Deze kosten hebben dus wel invloed op uw eigen risico. Een uitzondering geldt voor de kosten van fysiotherapie voor kinderen. Kinderen tot 18 jaar hebben recht op maximaal 9 behandelingen in het basispakket, maar fysiotherapie bij kinderen is uitgesloten voor het eigen risico. Mochten de eerste 9 behandelingen niet het gewenste resultaat hebben dan vergoedt de zorgverzekeraar eventueel meer behandelingen (maximaal 9). Kijk of vraag dit eerst altijd na bij uw zorgverzekering.

Waarom hanteren fysiotherapeuten verschillende tarieven?

De overheid wil met een ‘vrije markt’ de kwaliteit en toegankelijkheid van de zorg versterken. Tot 2005 bepaalde de overheid de tarieven van een fysiotherapeutische behandeling. In 2005 veranderde dit. Nu bepalen fysiotherapeuten zelf hun tarief. Als een fysiotherapeut aantoonbaar betere service of kwaliteit levert, omdat hij registerfysiotherapeut is, dan kan er een hoger tarief gelden. Door de vrije tarieven zullen fysiotherapeuten verschillende prijzen vragen voor een zelfde behandeling.

Wolbert Fysio is een erkende register-fysiotherapie praktijk. De tarieven die Wolbert Fysio berekent voor een behandeling zijn afhankelijk van de zorgverzekeraar. Informeer hiernaar in de praktijk.

Naast een erkende register-fysiotherapie praktijk, is Wolbert Fysio ook een HCA-plus praktijk. De HCA-plus is ingezet om het voor praktijken mogelijk te maken zich te onderscheiden op het gebied van zorg.

Mijn zorgverzekeraar vergoedt fysiotherapie niet? Kan ik van zorgverzekeraar wisselen?

Over het algemeen moet u rekening houden met een opzegtermijn wanneer u van zorgverzekeraar wilt veranderen. Alleen als uw zorgverzekeraar de premie verhoogt of de voorwaarden (in negatieve zin) verandert, mag u zonder opzegtermijn overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Dit soort aanpassingen geldt meestal per 1 januari. Let op: wacht eerst tot de nieuwe verzekeraar uw aanvraag heeft geaccepteerd en zeg daarna pas uw oude verzekering op!