OncoTeam
De diagnose kanker zet je wereld op z’n kop. Of je nu midden in een behandeling zit, net hersteld bent of nog dagelijks de gevolgen voelt: je lijf en energie zijn niet meer wat ze waren. Misschien voel je je snel uitgeput, heb je minder kracht of moeite met gewone dingen zoals traplopen of boodschappen doen. Je bent daarin niet alleen.
Bij het OncoTeam van Wolbert Fysio staan we voor je klaar met persoonlijke, deskundige oncologiefysiotherapie. In onze praktijken in Uden, Boekel, Nistelrode en Erp begeleiden we mensen met verschillende vormen van kanker – zoals borst-, prostaat-, darm- of longkanker – in elke fase van hun traject.


Waarom ons multidisciplinair OncoTeam?
Wat ons uniek maakt, is de nauwe samenwerking tussen onze fysiotherapeuten, ergotherapeuten en diëtisten. Omdat herstel na kanker meer vraagt dan alleen trainen of rusten, kijken we samen naar jouw hele dagelijks functioneren. Een gezamenlijke intake bij een fysiotherapeut en een ergotherapeut is dan ook een meerwaarde van onze praktijk. Zo krijg je vanaf het begin een totaalbeeld van wat jij nodig hebt.
Jaarlijks begeleiden we gemiddeld zo’n 91 oncologiepatiënten in onze praktijken. We zien dat cliënten gemiddeld 7 behandelingen nodig hebben om merkbaar verschil te ervaren in hun energie, functioneren en kwaliteit van leven. Onze gespecialiseerde zorg richt zich op klachten zoals vermoeidheid, spierzwakte, pijn, lymfoedeem, conditieverlies en moeite met dagelijkse activiteiten.
Of je nu net gestart bent met chemotherapie, herstellende bent na een operatie of in een palliatieve fase zit: bewegen en functioneren op maat maakt écht verschil.
Onze filosofie
Onze oncologie specialisten
‘Zowel jong als oud kan met een oncologische aandoening te maken krijgen. Tijdens het traject staat meestal herstel, behoud mobiliteit, conditie en/of kracht centraal. Toch heeft niet iedereen het geluk om te genezen en te herstellen van een oncologische aandoening. De bijdrage die wij als therapeuten leveren kan dus ook heel afwisselend zijn en dat kan van dag tot dag verschillen, dat maakt het een mooie en interessante doelgroep om mee te werken.’
Onno van Ipkens – oncologiefysiotherapeut
Netwerken
Bij Wolbert Fysio werken we volgens de nieuwste inzichten in de oncologische zorg. Daarom zijn wij aangesloten bij meerdere regionale en landelijke oncologienetwerken. Deze netwerken staan voor kwaliteit, samenwerking en kennisdeling tussen zorgprofessionals die gespecialiseerd zijn in (oncologie)zorg.
Veelgestelde vragen
Oncologiefysiotherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie gericht op het behandelen en begeleiden van mensen met kanker, in alle fasen van de ziekte. De therapie helpt bij het verminderen van klachten zoals vermoeidheid, pijn, spanningen en bewegingsbeperkingen, en bevordert het herstel van kracht, conditie en dagelijks functioneren.
Deze therapie is geschikt voor mensen:
- Tijdens of na een behandeling voor kanker (zoals operatie, chemotherapie of bestraling)
- Met langdurige klachten na de behandeling
- In een palliatieve of terminale fase
- Behandeling wordt altijd afgestemd op de persoonlijke situatie en mogelijkheden.
Enkele voordelen zijn:
- Verbetering van kracht, uithoudingsvermogen en balans
- Vermindering van vermoeidheid en pijn
- Ondersteuning bij het hervatten van werk en dagelijkse activiteiten
- Verbetering van de kwaliteit van leven
Begeleiding kan in elke fase van het ziekteproces worden gestart:
- Curatieve fase: tijdens of na behandeling gericht op genezing
- Herstel- of revalidatiefase: opbouwen van conditie en functioneren
- Chronische fase: omgaan met blijvende klachten
- Palliatieve fase: ondersteuning bij comfort en mobiliteit
In de meeste gevallen is een verwijzing van een huisarts of medisch specialist gewenst, vooral als er sprake is van een complexe medische situatie. Informeer bij de therapeut of praktijk of dit vereist is.
De vergoeding is afhankelijk van je zorgverzekering en de fase van de behandeling. Vaak valt de therapie onder de aanvullende verzekering. Bij chronische indicaties kan vergoeding uit de basisverzekering mogelijk zijn. Raadpleeg je polis of neem contact op met je verzekeraar.
Tijdens de intake bespreken we je medische voorgeschiedenis, klachten en doelen. Daarna volgt een lichamelijk onderzoek. Op basis hiervan stellen we samen een behandelplan op dat past bij jouw wensen en mogelijkheden.
Ja. In de terminale fase is de behandeling vooral gericht op comfort, ontspanning en het behouden van zelfstandigheid waar mogelijk. De fysiotherapeut werkt hierin nauw samen met andere zorgverleners.
Behandelingen vinden meestal plaats in de praktijk. Indien nodig, bijvoorbeeld bij beperkte
mobiliteit, kan de fysiotherapeut ook aan huis komen.
Ja, mits uitgevoerd door een gespecialiseerde fysiotherapeut. De behandeling wordt aangepast aan jouw belastbaarheid en medische situatie, met altijd oog voor veiligheid en comfort.
Ergotherapie helpt je om dagelijkse activiteiten zoals wassen, koken, werken of zorgen voor je gezin weer op een haalbare manier uit te voeren. Dit doen we door te kijken naar wat voor jou belangrijk is, en hoe je daar ondanks vermoeidheid, pijn of beperkingen toch grip op kunt houden. Denk aan energiemanagement, het vinden van een goede dagstructuur, praktische tips en hulpmiddelen. Het doel is dat jij zo zelfstandig en betekenisvol mogelijk kunt blijven leven.
Kosten
Ben je niet verzekerd voor fysiotherapie? Neem dan contact op met de praktijk. Daar kun je navraag doen over de kosten.
Vergoeding
Wij hebben contracten bij (bijna) alle zorgverzekeraars. Heb je vragen over de vergoeding van fysiotherapie? Hierover vind je meer informatie bij jouw zorgverzekeraar.
Afspraak maken
Kom gerust eens langs voor een intake. Samen kijken we wat we voor je kunnen doen. Wil je eerst meer informatie? Bel ons of stel je vraag via mail of WhatsApp.