Volg ons via

Manuele therapie

Het doel van manuele therapie is enerzijds het beter laten functioneren van de gewrichten, maar ook de omliggende spieren en anderzijds het verbeteren van houding en bewegingen. Hiervoor gebruikt de manueel therapeut een aantal aanvullende specifieke onderzoekstechnieken en handgrepen (onder andere speciale mobiliserende bewegingen).

 

Door het gewricht op een bepaalde manier te bewegen kan de beweeglijkheid van de gewrichten dikwijls snel worden vergroot. Zo’n speciale mobilisatietechniek wordt dan een manipulatie genoemd. Dat kan soms gepaard gaan met een knappend geluid.

 

In principe kunnen alle gewrichten met manuele therapie behandeld worden, maar de manueel therapeut is het meest bekend door de manipulaties aan bekken, rug en nek. Maar ook de andere gewrichten zoals knie, schouder, enkel, (tennis-)elleboog en hand kunnen met goed resultaat behandeld worden door de manueel therapeut.

 

Wij hanteren de norm van onze beroepsvereniging NVMT die recent is bijgesteld betreffende het manipuleren ("kraken") van de hoge nekregio.

 

Patiënten met nek- en hoofdpijnklachten moeten voortaan een toestemmingsformulier ondertekenen voordat een manueel therapeut hun nek gaat kraken. Door het geven van toestemming erkent de patiënt dat de therapeut hem heeft onderzocht en over de voor- en nadelen van het kraken heeft ingelicht.

 

Het ondertekenen van het formulier heeft geen gevolgen voor verantwoordelijkheid voor het toepassen van de behandeling. De therapeut blijft verantwoordelijk.

 

Volgens de NVMT is de kans dat er iets misgaat bij het kraken van de nek erg laag. De kans op ernstige bijwerkingen van deze behandelmethode tussen 1 op 50.000 en 1 op 5,8 miljoen.

 

Toch kunnen er complicaties optreden, al komt dit maar heel zeldzaam voor. Daarom adviseert de NVMT om indien mogelijk voor een alternatieve behandeling te kiezen, waaraan geen risico's kleven.

 

Voor verdere toelichting adviseren wij de website te raadplegen van onze beroepsvereniging NVMT of het volgende persbericht te lezen.

 

Als u een afspraak wilt maken of meer wilt weten over de manuele therapie, dan helpen wij u graag verder.


 Onze specialisten op dit gebied

BasWolbert_klein.png      MartinKrayo_klein.png      IngeVanLamoen_klein.png

Bas Wolbert      Martin Krayo    Inge van Lamoen