Volg ons via

De Jumpers Knee

De "Jumper's knee", ook wel "Springersknie" of "Apexitis patellae" genoemd, behoort tot de overbelastings-aandoeningen van de knie en komt regelmatig voor bij takken van sport waar springen en explosieve acties op de voorgrond staan.


Voorbeelden hiervan zijn sprinten, ver- en hoogspringen bij atletiek, basketbal, volleybal, en handbal. Sporters die last hebben van een jumper's knee hebben meestal pijn aan de onderkant van de knieschijf (patella). In sommige gevallen kan er sprake zijn van pijn aan de bovenkant van de knieschijf of voor aan het onderbeen (tuberositas tibiae). Deze blessure kan verschillende oorzaken hebben , die vaak met elkaar samenhangen.
Sporters met een Jumper's knee zullen eerst hun trainingbelasting moeten verminderen, vooral de springvormen met daarbij de overstrekking van de knie.

 

Het versterken van de bovenbeenspieren (quadriceps) is noodzakelijk om deze klacht in de toekomst te voorkomen, hiermee wordt bereikt dat de knieschijf beter beweegt binnen zijn grenzen en de belastbaarheid van spier en pees wordt vergroot. 

 

Voor een aangepast trainingsschema en het langzaam weer opbouwen van de training spelen onze sportfysiotherapeuten een belangrijke rol. Tenslotte moet ook worden gekeken naar hoe de sporter zijn knieën en voeten belast tijdens de trainingsactiviteit. Bij verkeerde belasting moet dit worden gecorrigeerd, ook hierbij kan onze sportfysiotherapeut adviezen geven.