Oedeemtherapie

Oedeemtherapie, ook wel bekend als oedeemfysiotherapie of lymfoedeemtherapie, is een vorm van therapie die gericht is op het behandelen van oedeem, een abnormale ophoping van vocht in het lichaam. Oedeem kan optreden als gevolg van verschillende oorzaken, waaronder letsel, chirurgie, infectie, medische aandoeningen of genetische factoren.

Wat is oedeemtherapie?

Oedeemtherapie wordt vaak toegepast bij aandoeningen zoals lymfoedeem (een chronische aandoening waarbij vocht zich ophoopt in weefsels), postoperatief oedeem na chirurgische ingrepen (bijvoorbeeld na borstoperaties), en andere situaties waarin vochtophoping een probleem is. Het doel is om de symptomen te verminderen, de mobiliteit te verbeteren en de kwaliteit van leven van de patiënt te bevorderen. 

Verschillende benaderingen

  • Manuele lymfedrainage: Dit is een specifieke massagetechniek die is ontworpen om de lymfestroom te verbeteren, waardoor overtollig vocht wordt afgevoerd.
  • Compressietherapie: Dit omvat het dragen van compressiekleding of -verbanden om de druk op de weefsels te verhogen, waardoor de afvoer van vocht wordt gestimuleerd.
  • Oefentherapie: Specifieke oefeningen kunnen worden aanbevolen om de spierpompfunctie te verbeteren, wat helpt bij de afvoer van lymfevocht.
  • Huidverzorging: Het handhaven van een goede huidhygiëne en het vermijden van irritatie en infectie is belangrijk bij de behandeling van oedeem.
  • Lymftaping: Speciale tape kan worden aangebracht om de lymfestroom te ondersteunen.
  • Aanleren van zelfmanagement: Patiënten worden vaak geleerd hoe ze zelf hun oedeem kunnen beheren, inclusief technieken voor zelfmassage en huidverzorging.

Kosten

Ben je niet verzekerd voor fysiotherapie? Neem dan contact op met de praktijk. Dan kun je navraag doen over de kosten.

Vergoeding

Wij hebben contracten bij (bijna) alle zorgverzekeraars. Heb je vragen over de vergoeding van fysiotherapie? Hierover vind je meer informatie bij jouw zorgverzekeraar. 

Afspraak maken

Kom gerust eens langs voor een intake. Samen kijken we wat we voor je kunnen doen.Wil je eerst meer informatie? Bel ons of stel je vraag via mail of WhatsApp.