Geriatrie

Mensen die ouder en minder beweeglijk worden, kunnen daardoor belemmeringen of klachten ervaren. Ze komen hiervoor doorgaans in aanraking met de fysiotherapeut voor ouderen, de geriatriefysiotherapeut. De geriatriefysiotherapeut specialiseert zich in de zorg voor kwetsbare ouderen. De fysiotherapeut helpt ook patiënten die bijvoorbeeld door beroerte, dementie, de ziekte van Parkinson of een gebroken heup verschijnselen vertonen van ouderdom. De patiënten doen vooral oefentherapie, gericht op het herwinnen van en omgaan met verlies van mobiliteit, zelfstandigheid en zelfredzaamheid.

Wat betekent geriatrie?

 Geriatrie is het medisch specialisme voor de oudere patiënt in het ziekenhuis. De geriatrie legt zicht toe op ouderen met vaak meerdere aandoeningen tegelijkertijd, vaak gaat het om een combinatie van lichamelijke, psychische en sociale problematiek. De nadruk wordt gelegd op het herstel en behouden van zelfredzaamheid. Veel voorkomende problemen waarvoor een patiënt verwezen zou kunnen worden zijn cognitieve stoornissen, delier, depressie, algehele achteruitgang, afname van de zelfredzaamheid, mobiliteitsproblemen en polyfarmacie. 

Aanvullende informatie

Duur

De intake duurt 50 minuten en de vervolgafspraken duren 25 minuten

Kosten

Echografie valt onder een behandeling fysiotherapie. Indien u niet bent verzekerd voor fysiotherapie kunt u altijd navraag doen naar de kosten hiervoor. Neem dan telefonisch contact op met de praktijk waarbij we u te woord zullen staan.

Vergoeding

U vindt meer informatie over uw vergoeding voor fysiotherapie bij uw zorgverzekering.

Vragen

Het team van Wolbert Fysio staat voor u klaar
Maak een afspraak

Onze geriatrie fysiotherapeut

Gerdien van den Broek

Meest gestelde vragen

Wat betekent directe toegankelijkheid fysiotherapie?

Sinds 1 januari 2006 heeft u geen verwijsbrief van uw huisarts meer nodig om een fysiotherapeutische behandeling te krijgen, maar u kunt zich rechtstreeks tot de fysiotherapeut wenden. Natuurlijk mag u nog altijd eerst een afspraak maken bij uw huisarts, maar het hoeft niet meer. Het voordeel is dat u direct bij de fysiotherapeut terecht kunt, zodat u zo snel mogelijk kunt beginnen met werken aan uw herstel. Uw fysiotherapeut zal uw huisarts blijven informeren, tenzij u aangeeft dat u dat niet wenst. Als u besluit rechtstreeks naar Wolbert fysiotherapie te gaan, dan voeren we eerst een zogenaamde screening uit. Dit betekent dat we eerst vaststellen of u bij ons aan het juiste adres bent. Zo niet, dan kunnen wij u bijvoorbeeld alsnog doorsturen naar uw huisarts of doorverwijzen (via uw huisarts) naar een specialist.

Gaan behandelingen fysiotherapie ten koste van mijn eigen risico?

Vanaf 1 januari 2008 geldt voor het eerst een verplicht eigen risico in de zorg. Net zoals de no claim in 2007 geldt het eigen risico alleen voor de basisverzekering. De kosten die u maakt voor fysiotherapie binnen uw aanvullende verzekering hebben geen invloed op uw eigen risico. Indien u voorbij uw behandelingen gaat van de aanvullende verzekering en zodoende weer naar uw basisverzekering gaat, gaan de kosten voor eigen risico weer in werking.

De fysiotherapeutische zorg die binnen de basisverzekering valt gaat wel ten koste van uw eigen risico. Voor iedereen van 18 jaar en ouder geldt dat alleen behandelingen fysiotherapie die staan op de chronische lijst, vanaf de 21e behandeling, binnen het basispakket vallen. Bij Wolbert fysiotherapie kunt u navragen of uw behandeling op de chronische lijst staat. Deze kosten hebben dus wel invloed op uw eigen risico. Een uitzondering geldt voor de kosten van fysiotherapie voor kinderen. Kinderen tot 18 jaar hebben recht op maximaal 9 behandelingen in het basispakket, maar fysiotherapie bij kinderen is uitgesloten voor het eigen risico. Mochten de eerste 9 behandelingen niet het gewenste resultaat hebben dan vergoedt de zorgverzekeraar eventueel meer behandelingen (maximaal 9). Kijk of vraag dit eerst altijd na bij uw zorgverzekering.

Waarom hanteren fysiotherapeuten verschillende tarieven?

De overheid wil met een ‘vrije markt’ de kwaliteit en toegankelijkheid van de zorg versterken. Tot 2005 bepaalde de overheid de tarieven van een fysiotherapeutische behandeling. In 2005 veranderde dit. Nu bepalen fysiotherapeuten zelf hun tarief. Als een fysiotherapeut aantoonbaar betere service of kwaliteit levert, omdat hij registerfysiotherapeut is, dan kan er een hoger tarief gelden. Door de vrije tarieven zullen fysiotherapeuten verschillende prijzen vragen voor een zelfde behandeling.

Wolbert Fysio is een erkende register-fysiotherapie praktijk. De tarieven die Wolbert Fysio berekent voor een behandeling zijn afhankelijk van de zorgverzekeraar. Informeer hiernaar in de praktijk.

Naast een erkende register-fysiotherapie praktijk, is Wolbert Fysio ook een HCA-plus praktijk. De HCA-plus is ingezet om het voor praktijken mogelijk te maken zich te onderscheiden op het gebied van zorg.

Mijn zorgverzekeraar vergoedt fysiotherapie niet? Kan ik van zorgverzekeraar wisselen?

Over het algemeen moet u rekening houden met een opzegtermijn wanneer u van zorgverzekeraar wilt veranderen. Alleen als uw zorgverzekeraar de premie verhoogt of de voorwaarden (in negatieve zin) verandert, mag u zonder opzegtermijn overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Dit soort aanpassingen geldt meestal per 1 januari. Let op: wacht eerst tot de nieuwe verzekeraar uw aanvraag heeft geaccepteerd en zeg daarna pas uw oude verzekering op!