Behandeling voet/enkel

Bij veel sporten is het enkelletsel de meest voorkomende blessures. Risicosporten daarbij zijn hardlopers, voetballers en beoefenaars van sporten die veel springen of roteren. Een acute enkelklacht vraagt meteen om aandacht vanwege de pijn en/of zwelling. Als enkelklachten niet goed worden behandeld, kan dit leiden tot blijvende instabiliteit in de enkel.

Pathologieën/ziektebeelden

Inversietrauma

Veel heel mensen gaat wel eens ‘door zijn enkel’. Wanneer dit gebeurt en je verzwikte de enkel spreekt men van een inversietrauma. Hierbij is er letsel aan de buitenste enkelband. Dit gebeurt wanneer de krachten groter zijn dan de enkelbanden kunnen verdragen. Deze klachten worden ingedeeld in verschillende gradaties. Graad I (lichte verrekking) t/m graad III (volledige afscheuring). Deze blessure kenmerkt zich met pijn en aan de buitenzijde van de enkel met mogelijk zwelling en een bloeduitstorting. Bijna alle bewegingen van de enkel kunnen pijnlijk zijn.

Eversietrauma

Ook hierbij spreken we van een verzwikking in de enkel alleen gaat het nu om de binnenste enkelbanden.

Achillespees (tendinopathie)

De achillespees is de grootste en sterkste pees in het menselijk lichaam. Deze pees brengt de krachten over van de diepe en de oppervlakkige kuitspieren naar het hielbeen. Bij overbelasting door te hoge (sport) belasting of te snelle opbouw van de (sport) belasting kan er een reactie in de achillespees plaatsvinden. Vaak ontstaat er dan een pijnlijke zwelling. Als dit kortdurend bestaat kan dit nog goed en relatief snel herstellen. Bij aanhoudende of herhaaldelijke overbelasting kan de normale rangschikken van de peesvezels veranderen waardoor de hersteltijd langer is. Daarnaast kan er ook een acuut moment zijn van inscheuring of zelfs afscheuring.

Mediaal tibiaal stress syndroom/Springschenen/Shin splints/scheenbeenirritatie

Het mediaal tibiaal stress syndroom(MTSS) is een overbelasting blessure van het onderbeen die vaak gezien wordt bij hardlopers en mensen die sporten beoefenen waarin veel wordt gesprongen. Daarbij hebben vrouwen een grotere kans op MTSS dan mannen. Bij het mediaal tibiaal stress syndroom speelt de spier die zicht achter het scheenbeen en het kuitbeen bevindt een belangrijke rol. Deze spier die de m. soleus wordt genoemd, veroorzaakt bij MTSS overmatige trekkrachten aan de binnen-achterzijde van het scheenbeen via de fascia cruris.

Spierruptuur (zweepslag)

Bij een zweepslag van de kuit ontstaat er een (gedeeltelijke) spierscheur in de kuitspier. De scheur is het gevolg van een zeer krachtige aanspanning van de spier tegen grote weerstand. Over het algemeen treedt een zweepslag op tijdens het sporten. In het klassieke voorbeeld krijgt iemand tijdens het sporten een gevoel alsof er een steentje of een zweep tegen de kuit aan kwam. Direct na het letsel is er scherpe pijn in de kuit. Hierbij kan de patiënt meestal niet verder lopen van de pijn en is op de tenen staan zeer pijnlijk.

Faciitis plantaris (hielspoor)

Bij hielspoor is er een blessure op de aanhechting van de peesplaat onder de voet. Dit veroorzaakt pijn aan de onderkant van de voet/hiel tijdens het lopen. Deze blessures kan een verkalking zijn van de aanhechting maar ook een ontsteking. Ondanks dat er meerdere oorzaken van hielspoor zijn, zijn de klachten vaak herkenbaar. Vaak zit er een felle pijn onder de hiel, die met name voelbaar is in ochtend tijdens de eerste stappen of het in beweging komen na een periode van rust. Naast pijnklachten kan er ook een gevoel zijn van een stijve voet of een lichte zwelling.

Aanvullende informatie

Duur

De intake duurt 50 minuten en de vervolgafspraken duren 25 minuten

Kosten

Indien u niet bent verzekerd voor fysiotherapie kunt u altijd navraag doen naar de kosten hiervoor. Neem dan telefonisch contact op met de praktijk waarbij we u te woord zullen staan.

Vergoeding

U vindt meer informatie over uw vergoeding voor fysiotherapie bij uw zorgverzekering.

Vragen

Het team van Wolbert Fysio staat voor u klaar
Maak een afspraak

Onze specialisten

Luuk Oomen

Hein van Sinten

Michiel Kuipers

Jelle Bouwmans