Behandeling rug

Rugklachten komen veel voor, 60 tot 90% van de mensen krijgt ten minste één keer in zijn leven rugklachten. In 95% van deze gevallen is het niets ernstigs en worden de meeste mensen indien ze bij de huisarts komen doorverwezen naar de fysiotherapeut. Dit omdat de fysiotherapeut de specialist is in het bewegingsapparaat en in de meeste gevallen hier de klachten vandaan komen. Hierbij weten we dat er een aantal risicofactoren zijn waardoor iemand sneller last van zijn rug kan krijgen: Obesitas, Stress, Zwaar lichamelijk werk, Lang autorijden, Veel tillen, Veelvuldig draaien en buigen van de romp. Hieronder staan een aantal mogelijke oorzaken waardoor iemand last van zijn rug kan krijgen.

Pathologieën/ziektebeelden

Motor control impairment

Rondom de wervelkolom zitten veel spieren; korte kleine spieren, middellange spieren en lange spieren die van de nek tot aan het bekken lopen. Deze spieren moeten op een juiste manier kunnen samenwerken om ervoor te zorgen dat de bewegingen van de wervelkolom op een goede manier plaatsvinden. Door verschillende omstandigheden kan het zijn dat de samenwerking van deze spieren niet meer optimaal is. Klachten die dan ontstaan zijn vaak zeurend in de onderrug tijdens het lang staan, lang achtereen zitten zonder rugsteun, vermoeid gevoel in de onderrug.

Indien dit het geval is zal de fysiotherapeut een plan opstellen om de rug op te trainen om zodoende ervoor te zorgen dat de spieren weer op een juiste manier samenwerken.

 Zwangerschapsgerelateerde rug-bekkenklachten

Tijdens de zwangerschap veranderd er erg veel in het lichaam wat betreft spieren, banden en gewrichten. Er komt meer beweging in het bekken wat nodig is voor de bevalling, echter kan dit ook tijdens of na de zwangerschap voor klachten zorgen. De fysiotherapeut kan de zwangerschap begeleiden om ervoor te zorgen dat deze klachten zo min mogelijk invloed hebben op de dagelijkse activiteiten. Dit om ervoor te zorgen dat de lichamelijke klachten tijdens maar ook na de bevalling zo min mogelijk zijn.

Dwarslaesie (partieel/volledig)

Binnen in de wervelkolom ligt ons ruggenmerg, de wervels zijn de bescherming hiervan. Het kan echter voorkomen dat een wervel breekt of beschadigd waardoor ook het ruggenmerg schade oploopt. Dit kan in veel verschillende vormen, de meest voorkomende vorm hierbij is een partieel of volledige dwarslaesie. Dit wil zeggen dat het ruggenmerg partieel (gedeeltelijk) of volledig kapot is. Indien het ruggenmerg volledig kapot is dan is er geen aansturing meer naar de benen en/of armen, indien het een gedeelte kapot is dan kan er nog een beetje aansturing zijn. Aangezien een

dwarslaesie een ingrijpende blessure is wordt de persoon vaak door meerdere specialisten behandeld zoals een revalidatiearts, fysiotherapeut, ergotherapeut, psycholoog, maatschappelijk werker.

Ribblokkade

De ribben zijn verbonden door middel van gewrichten aan de wervels in de rug en het borstbeen. Het kan voorkomen dat deze gewrichten niet soepel kunnen bewegen waardoor pijnklachten ontstaan, dit wordt ook wel een ribblokkade genoemd. De gewrichten kunnen dan niet voldoende bewegen en hinderen hiermee de bewegingen van de ribben. Pijnklachten ontstaan hierbij wanneer de rib toch probeert te bewegen zoals tijdens het diep in- of uitademen, hoesten en niezen. Dat zijn vaak de meest pijnlijke bewegingen indien er sprake is van een ribblokkade.

Scoliose

De rug bestaat uit 26 wervels, dit kan je vergelijken met legoblokjes die op elkaar gestapeld zijn met daar tussenin wat ruimte zodat ze kunnen bewegen. Het is normaal dat er een kromming zit in de wervelkolom van voor naar achter, alleen indien iemand recht staat zou er geen kromming links-rechts moeten zijn. Indien de wervels vergroeien dan kan er wel een kromming ontstaan naar links of rechts, dit ontstaat meestal in de groei. Het is mogelijk dat mensen hierdoor rugklachten krijgen, maar er zijn ook mensen die een scoliose hebben en geen rugklachten ondervinden. Aan de vergroeiing zelf kunnen we met therapie weinig doen, de therapie richt zich met name op houdings- en bewegingsadviezen en spierversterkende oefeningen.

Aspecifieke (chronische) rugklachten

Veel rugklachten zijn aanwezig zonder dat daar een oorzaak aan toe te schrijven is. Indien er een röntgenfoto of MRI wordt gemaakt van de rug is er niets te vinden terwijl iemand toch rugklachten ervaart. Dit is voor veel mensen vaak een domper, want ze voelen pijn in de rug maar er wordt geen ‘oorzaak’ voor gevonden. Vanuit wetenschappelijk onderzoek weten we dat pijn in de onderrug niet altijd ontstaat doordat er iets ‘mis’ is in de rug. Het is vaak een misinterpretatie via het zenuwstelsel wat ervoor zorgt dat iemand pijn ervaart. Als fysiotherapeut gaan we per persoon kijken waardoor deze misinterpretatie ontstaat. Dit kan zijn omdat iemand zijn rug al dan niet opzettelijk verstijfd, negatieve gedachten heeft over de rug, onjuiste gedachten heeft over pijn en nog veel andere mogelijkheden. De behandeling is dan vaak meer op de rug gericht maar juist veel meer op de volledige mens, om hiermee het grotere geheel aan te pakken.

Acute rugklachten (spit)

Veel mensen zullen het kennen; het plotseling ‘in de rug schieten’. Het is iets wat veel mensen meemaken helaas. Het voordeel van acute rugklachten is dat het in de meeste gevallen snel verholpen is. Indien iemand zo snel mogelijk weer gedoseerd beweegt herstelt de rug en is iemand gemiddeld na 4 weken klachtenvrij. De fysiotherapeut kan u helpen om zo goed mogelijk met deze acute rugklachten om te gaan om ervoor te zorgen dat u weer zo snel mogelijk op de been bent.

Radiculair syndroom (HNP)

Bij een radiculair syndroom is er sprake van rugklachten in combinatie met uitstralende pijn in één bil of been, al dan niet met andere verschijnselen zoals tintelingen, dofheid of krachtsverlies. Dit kan betekenen dat er prikkeling is van een zenuw, de meest bekende vorm hiervan is een hernia. Er is sprake van prikkeling van de zenuwwortel waarbij 75% van de mensen herstelt binnen drie

maanden. Waar veel mensen bij een hernia vaak bang zijn om direct geopereerd te moeten worden is dit dus in veel gevallen niet nodig. De fysiotherapeut zal de behandeling richten op het verminderen van de pijnklachten en de prikkeling van de zenuw verminderen.

Bewegingsfunctiestoornis

In de lage rug zijn alle wervels met elkaar verbonden door middel van gewrichten. Zoals ieder gewricht in ons lichaam kan verstijven doet de wervelkolom dit ook. Dit is een normaal proces wat hoort bij het ouder worden. Wist u dat uw wervelkolom al vanaf uw 20-30e levensjaar verstijft? Het kan wel eens voorkomen dat een van de gewrichten wat stijver is ten opzichten van andere. Dit kan een stijf en/of zeurend gevoel in de onderrug veroorzaken. Door middel van mobilisatietechnieken die de therapeut uitvoert en u zelf thuis uitvoert kunnen de gewrichten weer wat bewegelijker gemaakt worden wat de klachten doet minderen.

Kanaalstenose

Zoals eerder benoemd ligt het ruggenmerg binnen in de wervelkolom in verband met de bescherming hiervan. De holte waar het ruggenmerg in ligt (wervelkanaal) kan vernauwt raken. Hierdoor kunnen zenuwwortels bekneld raken wat pijn in de benen kan geven in combinatie met tintelingen en dofheid. Dit is iets wat voornamelijk voorkomt bij mensen van boven de 50 jaar. Kenmerkend hiervan is dat de klachten ontstaan indien iemand langere tijd staat/loopt of wanneer hij de rug hol trekt. Het zitten, bukken of een bolle rug maken geeft vaak direct verlichting.

Aanvullende informatie

Duur

De intake duurt 50 minuten en de vervolgafspraken duren 25 minuten

Kosten

Indien u niet bent verzekerd voor fysiotherapie kunt u altijd navraag doen naar de kosten hiervoor. Neem dan telefonisch contact op met de praktijk waarbij we u te woord zullen staan.

Vergoeding

U vindt meer informatie over uw vergoeding voor fysiotherapie bij uw zorgverzekering.

Vragen

Het team van Wolbert Fysio staat voor u klaar
Maak een afspraak

Onze specialisten

Martin Krayo

Luuk Oomen

Hein van Sinten

Niels Langens

Stephanie van Kempen

Laura Sengers