Behandeling Nek/Hoofd

Nekpijn is wereldwijd de op drie na grootste categorie waar mensen klachten aan hebben. Om deze reden zien we veel klachten aan nek en/of hoofd in onze praktijk. Gelukkig is er aan veel van deze klachten iets te doen waardoor u van de pijn of klachten wordt verholpen. De manueel therapeut heeft zich gespecialiseerd in klachten aan de nek/hoofd regio om mensen met deze klachten zo goed mogelijk te kunnen helpen

Pathologieën/ziektebeelden

Cervicaal radiculair syndroom

Indien er een cervicaal radiculair syndroom aanwezig is zijn er klachten in zowel de nek als in de arm aanwezig, de een heftiger dan de ander. Het kan ervoor zorgen dat bewegen met de nek niet soepel meer gaat en/of pijnlijk is, maar het kan ook zorgen voor klachten in de arm als pijn, tintelingen en/of dofheid. Een hernia zou bijvoorbeeld een oorzaak hiervan kunnen zijn, echter zijn er nog veel andere oorzaken voor deze klachten.

Hoofdpijn

Hoofdpijn kan in veel verschillende vormen voorkomen. De manueel therapeut is hierin gespecialiseerd, want welke soort hoofdpijn is het en wat is er aan te doen? Hoofdpijn veroorzaakt door spierspanning en/of het niet optimaal bewegen van de nek zijn indicaties waar de therapeut bij kan helpen. Dit is met name wanneer de hoofdpijn ervaren wordt als een band rondom het hoofd en/of aan de zijkant van het hoofd (vanuit de nek naar het voorhoofd). Indien de hoofdpijn niet vanuit de nek of spieren te verklaren lijkt zal de therapeut met de huisarts in overleg gaan.

BPPD

BPPD staat voor Benigne Paroxysmal Positie Duizeligheid, dit is een vorm van duizeligheid die ontstaat uit het evenwichtsorgaan. De kristallen die in het evenwichtsorgaan zitten kunnen hiervoor zorgen. De klachten die mensen hiervan ervaren zijn met name duizeligheidsklachten bij snelle hoofdbewegingen, bijvoorbeeld bij het omkijken op de fiets, het omdraaien in bed en tijdens het omhoog en omlaag kijken.

TOS

TOS staat voor Thoracic Outlet Syndrome, dit houdt in dat er klachten zijn tussen de nek en de arm door een verhoogde druk op de zenuw. Er zijn tussen de nek en de arm verschillende plekken waar een zenuw een verhoogde druk kan ervaren. Dit kan ervoor zorgen dat er pijnklachten, tintelingen en/of dofheid in de arm wordt ervaren. De klachten zijn met name aanwezig tijdens langdurig in dezelfde houding zitten, liggen op de arm en herhaaldelijke bewegingen van de arm(en).

Duizeligheid

Naast de duizeligheid door de BPPD zoals eerder besproken kunnen er ook duizeligheidsklachten ontstaan uit het niet goed bewegen van de nek. Dan gaat het met name over de bovenste wervels die niet goed bewegen en die hierdoor kunnen zorgen voor duizeligheidsklachten (soms in combinatie met hoofdpijn). Aangezien duizeligheid ook veel andere oorzaken kan hebben zal hier altijd eerst op gescreend worden.

Motor control impairment

Wist u dat uw hoofd gemiddeld 7kg weegt? De spieren in de nek moeten dit gewicht de hele dag dragen. In sommige gevallen kan het voorkomen dat de spieren dit gewicht niet goed meer kunnen dragen en u hier klachten van ondervindt.

Deze klachten kunnen bijvoorbeeld ook ontstaan doordat u uw nek zelf ‘kraakt’, dit geeft in veel gevallen een tijdelijke verlichting van klachten maar kan ervoor zorgen dat de spieren hun werk niet goed meer kunnen doen. Klachten die u hiervan kan ondervinden zijn een vermoeid gevoel in de nekregio, het gevoel dat u uw hoofd moet ondersteunen, hoofdpijnklachten.

Whiplash

Bij een whiplash zijn er plotselinge forse krachten die inwerken op de nek, de meest bekende vorm hiervan is de kop-staartbotsing. Doordat de auto van achteren wordt aangereden beweegt het hoofd in korte tijd naar achteren en voren. Er is hierbij niet altijd sprake van letsel aan de nek, echter kunnen mensen veel en ook langdurig klachten ervaren hiervan. Klachten die kunnen ontstaan na een whiplash zijn: nekpijn, hoofdpijn, verminderde bewegelijkheid van de nek, concentratieproblemen, duizeligheid. De fysiotherapeut richt zich met name op het opnieuw normaal kunnen bewegen van de nek om zodoende de klachten te laten afnemen. 

Aanvullende informatie

Duur

De intake duurt 50 minuten en de vervolgafspraken duren 25 minuten

Kosten

Indien u niet bent verzekerd voor fysiotherapie kunt u altijd navraag doen naar de kosten hiervoor. Neem dan telefonisch contact op met de praktijk waarbij we u te woord zullen staan.

Vergoeding

U vindt meer informatie over uw vergoeding voor fysiotherapie bij uw zorgverzekering.

Vragen

Het team van Wolbert Fysio staat voor u klaar
Maak een afspraak

Onze specialisten

Martin Krayo

Hein van Sinten

Laura Sengers

Stephanie van Kempen