Behandeling Heup

Pijn aan de heup kan vele oorzaken hebben. Heupklachten kunnen zowel acuut als geleidelijk ontstaan. Hoewel de meeste mensen pas op latere leeftijd last van hun heup krijgen, kan pijn aan de heup ook op jongere leeftijd ontstaan. Hieronder ziet u een aantal ziektebeelden met betrekking tot de heup. Omdat de oorzaken van de klachten in uw heup zo verschillend kunnen zijn, adviseren wij u om bij klachten contact op te nemen met de fysiotherapeut.

Pathologieën/ziektebeelden

Heupartrose – Totale heup prothese (THP)

Heupartrose is een veelvoorkomende heupaandoening. Het kraakbeen in het heupgewricht raakt beschadigd waardoor het gewricht niet meer soepel beweegt en de heup stijf aan gaat voelen. De klachten worden veelal gerelateerd aan de ouder wordende mens. Over het algemeen zijn de klachten met name; stijfheid van het heupgewricht, ochtend stijfheid of stijfheid na een zitperiode. De pijn kan zich ook projecteren in de liesregio.

Een oplossing voor een ver gevorderd stadium heup artrose kan een totale heup prothese zijn. Hierbij komt er een vervangingen van een deel ofwel het hele gewricht.

Heup impingement (FAI)

Er zijn 2 typen impingement; CAM- en Pincer impingement. Bij een CAM- impingement bevind zich een bobbel bij de overgang van de heupkop en de heupnek. Deze bobbel noemen ze een CAM. Die kan tegen de heupkom stoten en zo schade aanrichten aan het labrum en kraakbeen van de heupkom. Ook is er dan nog de Pincer-impingement: Die kan ontstaan als de rand van de heupkom te ver over hangt, die rand noemen ze een pincer. Ook een Pincer-impingement kan schade aanrichten aan het labrum en het kraakbeen van de heupkom.

Labrumletsel

Het labrum is een kraakbenige structuur van een paar millimeter breed die aan de rand van de heupkom vast zit. Het labrum zorgt voor extra stevigheid van de heup, omdat het de heup afsluit. Letsels van het labrum kunnen veroorzaakt worden door een ongeval van de heup, vorm afwijkingen van de heupkop of -kom. Maar ook door sporten als voetbal, vechtsporten en golf. Klachten zijn vaak: een diepe pijn aan de voorkant van de heup of liesregio, pijnlijk klikken of ’uit de kom’ gevoel bij heupbewegingen en pijn die toeneemt bij lang zitten of lopen.

Gebroken heup (heupfractuur)

Meestal ontstaat het letsel door een val, hierna is steunname op het aangedane been zo goed als niet mogelijk. Vaak wordt deze breuk operatief behandeld. Heupfracturen komen zeer frequent voor. In Nederland alleen al zijn dit er ongeveer 18.000 per jaar. Dit aantal neemt elk jaar weer toe. Driekwart van alle mensen die en heup breekt is 75 jaar of ouders. Na de heup operatie wordt er meestal zo snel mogelijk gerevalideerd. Te lange bedrust heeft een negatieve invloed op de gezondheidstoestand zoals: spierkrachtverlies en vermindering van uithoudingsvermogen.

Liespijn

Bij sporters komt liespijn met regelmaat voor, voornamelijk bij voetballers. Liespijn blijft vaak een terugkerende klachten als er eenmaal in het verleden liesklachten zijn geweest. De pijnlocatie is een belangrijk aspect bij het stellen van de juist diagnose van de liespijn. Vaak ontstaan liespijn door overbelasting en is meestal langdurig aanwezig. Liespijn op oudere leeftijd kan ook gepaard gaan met heupartrose. Dit kan de fysio voor u onderzoeken.

Slijmbeursontsteking heup

De slijmbeurs van de heup is een klein zakje gevuld met vocht dat zich aan de buitenkant van de heupkop bevindt. Deze slijmbeurs voorkomt directe wrijving tussen botten, spieren en pezen die rondom de heup lopen. Te hoge druk op de slijmbeurs kan zorgen voor irritatie en dit kan een ontstekingsreactie tot gevolg hebben. Een slijmbeursontsteking van de heup is dan ook een typische overbelastingsblessure en treedt dan ook vaak op door herhaalde of langdurige activiteiten.

Bilklachten

Er loopt een zenuw (de n. ischiadicus) door de bil heen naar het been toe. Deze zenuw kan pijn geven in de bil. Het probleem van deze zenuw kan ook oorzakelijk zijn in de onderrug als deze vanuit daar wordt bekneld. De dieper gelegen spieren kunnen ook voor pijn in de bil zorgen, voornamelijk als deze door teveel spierspanning de druk verhogen op een zenuw. Ook de hamstrings zitten vast op de zitknobbels, die zich onderaan beide billen bevinden. Geblesseerde hamstrings kunnen daarom ook pijn in deze regio veroorzaken.

Heup dysplasie

Heupdysplasie is meestal een aangeboren heupafwijking waarbij de heu kom niet goed is ontwikkeld. Een verergerde vorm van heupdysplasie is heupluxatie. Heup dysplasie betekent slecht gevormde heup. De heupkom is niet diep genoeg waardoor de heupkop niet goed wordt omvat. Daardoor kan deze gemakkelijk uit de heupkom glijden. In sommige gevallen past de heupkop helemaal niet meer in de heupkom dan is er sprake van heupluxatie.

Aanvullende informatie

Duur

De intake duurt 50 minuten en de vervolgafspraken duren 25 minuten

Kosten

Indien u niet bent verzekerd voor fysiotherapie kunt u altijd navraag doen naar de kosten hiervoor. Neem dan telefonisch contact op met de praktijk waarbij we u te woord zullen staan.

Vergoeding

U vindt meer informatie over uw vergoeding voor fysiotherapie bij uw zorgverzekering.

Vragen

Het team van Wolbert Fysio staat voor u klaar
Maak een afspraak

Onze specialisten

Martin Krayo

Laura Sengers

Jef Huijbers

Hein van Sinten