Behandeling elleboog/pols

Elleboog- en polsklachten kunnen als zeer hinderlijke worden ervaren in zowel dagelijkse – als werksituaties. De gehele dag door gebruiken we deze gewrichten. De pijn hierin kan onder anderen komen door een moment van trauma (denk aan een val) of overbelasting. Omdat de ontstaanswijze van de klachten zeer van belang is voor de revalidatie zal de fysiotherapeut deze ook altijd uitvragen. De pols is het gewricht dat het spaakbeen van de onderarm met de hand verbindt. De verschillende botjes die zicht sussen het spaakbeen en de hand bevinden, vormen een complex geheel van kleine gewrichten. Bij veel polsklachten komt een bewegingsbeperking voor bij zowel acute ontstane klachten als bij klachten die geleidelijk zijn ontstaan.

Pathologieƫn/ziektebeelden

Tenniselleboog

Een tenniselleboog is een veel voorkomende blessure met de medische term: epicondylitis lateralis. Deze blessure kenmerkt zich vaak door een periode van overbelasting op de strekspieren en pezen van de onderarm. Meestal zit de pijn dan ter hoogte van de buitenzijde van de elleboog, soms uitstralend naar de onderarm en pols. Pijnklachten worden geproduceerd door bijv. het oppakken van een object of het uitwringen van een handdoek.

Golfelleboog

Een golferselleboog komt wat minder voor dan een tenniselleboog. De pijn lokaliseert zich vaak aan de binnenzijde van de elleboog. Deze klachten vormen zich vaak na een periode van hoge belasting of zelfs overbelasting. Meestal is de pijn aanwezig bij het buigen in combinatie met naar binnen draaien van de onderarm. Daarbij is de pijn vaak aanwezig bij het tillen en/of na gedane werkzaamheden met hogere belasting.

Breuk elleboog/ pols

De voornaamste oorzaak van een breuk in het elleboog gewricht is een trauma, zoals een val op de elleboog of vallen op een uitgestrekte hand. Recente onderzoeken laten een hoog aantal breuken zien bij kinderen, vrouwen en ouderen. Kinderen hebben de meeste breuken: 30 van elke 10.000 kinderen in Nederland.

Cubitaal tunnel syndroom

Bij het cubitale tunnel syndroom is er een irritatie van de zenuw die aan de binnenkant van de arm loopt. Dit kan een aantal problemen veroorzaken zoals pijn, tintelingen en een doof gevoel aan de binnenzijde van de elleboog doortrekkend naar de pink-zijde van de hand. Deze blessure kan ontstaan door een ongeluk of val, maar ook een frequente druk zoals het leunen op een tafel met de elleboog kan deze klachten opwekken. Daarnaast worden deze klachten ook vaker gezien bij mensen die de elleboog veel moeten buigen.

Radiaal tunnel syndroom

Bij het radiaal tunnel syndroom is er sprake van een zenuwbeknelling in de onderarm. De klachten bij behorend tot het radiaal tunnel syndroom zijn moeilijk te onderscheiden van een tennisarm. Deze klachten kunnen namelijk ook in de boven-buitenzijde van de onderarm voorkomen en met krachtsverlies in de onderarm en hand.

Slijmbeursontsteking elleboog

De bursitis olecrani is een ontsteking van de slijmbeurs die zich aan de achterkant van de elleboog bevindt. De slijmbeurs wordt hierdoor vaak dik en pijnlijk. Deze ontsteking kan voorkomen na het stoten van de elleboog of hier te veel en langdurig op steunen. Verschijnselen die daarbij vaak aanwezig zijn is lokale zwelling aan de achterzijde van de elleboog en dat volledig buigen van de elleboog pijnlijk kan zijn omdat de huid van de elleboog dan over de slijmbeurs strak getrokken wordt.

Bandletsel elleboog

Zowel de binnenband als de buitenband van de elleboog kunnen aangedaan zijn. Beide bandblessures kenmerken zich in pijn en het gevoel van instabiliteit. Met name volledig buigen of volledig strekken van de elleboog kan pijnlijk zijn. Dit soort letsels zijn veel gezien bij (bovenhandse) werpsporten. Vaak wordt er door sporters een verschil gemerkt in kracht of coƶrdinatie tijdens een specifieke beweging.

Aanvullende informatie

Duur

De intake duurt 50 minuten en de vervolgafspraken duren 25 minuten

Kosten

Indien u niet bent verzekerd voor fysiotherapie kunt u altijd navraag doen naar de kosten hiervoor. Neem dan telefonisch contact op met de praktijk waarbij we u te woord zullen staan.

Vergoeding

U vindt meer informatie over uw vergoeding voor fysiotherapie bij uw zorgverzekering.

Vragen

Het team van Wolbert Fysio staat voor u klaar
Maak een afspraak

Onze specialisten

Michiel Kuipers

Jef Huijbers

Laura Sengers