Blog 1.1 Wat is de functie van pijn?

Door 6 mei 2020Kennisbank

Blog series 1.1: wat is de functie van pijn?

De komende tijd zal er wekelijks een blog verschijnen over een van de meest complexe onderwerpen in de medische wereld: pijn! In deze blog series zullen verschillende onderwerpen aan bod komen, zoals het nut van het begrijpen van pijn, de functie van pijn, het proces van pijn en zelfmanagement strategieën. Nieuwsgierig? Houd de website en social media in de gaten!

Pijn is een alarm, bedoeld om jou te beschermen
Doe iets! Dat is de bedoeling van een alarm. Alarmen zijn bedoeld om ons in actie te brengen. En dat is waarom wij pijn hebben. Als je hand dichtbij een vuur komt zal je pijn hebben en zal je je hand bij het vuur wegtrekken (vaak zelfs vóórdat je je verbrand hebt). Het alarm gaat af en probeert je te beschermen. Als jij je enkel verstuikt zal het pijn doen als je het beweegt. In het begin is het alarm zeer nuttig en vertelt ons niet te veel gewicht erop te zetten en er niet te veel op te lopen. In een normale situatie zal je alarm minder gevoelig worden naarmate je enkel geneest.

Overleving
Pijn is en blijft een noodzakelijke reactie van het lichaam. Sterker nog, het geeft ons het recht om te overleven. Als het lichaam in gevaar is, dan ontstaat pijn en het zal verdwijnen als de situatie veiliger wordt. Zolang je brein nog altijd denkt dat het lichaam in gevaar is, zal pijn voortduren. Dit mechanisme blijkt echter door meer dan alleen het lichaam beïnvloed te worden. Pijn is complex en als het lang blijft bestaan, dan heeft het veel meer te maken met andere factoren dan met beschadiging.

Denk na over de volgende vragen:
1. Vertelt een rook alarm je of er vuur is?
2. Vertelt een rookalarm je hoeveel rook er is?
3. Kunnen alarmen méér gevoelig worden na verloop van tijd (of ten minste de mensen die het alarm aanslaan, zoals een bewaker op dienst)?
4. Wanneer een alarm afgaat, weet je dan precies wat er er aan de hand is?
5. Kunnen alarmen afgaan zonder duidelijke reden?

In de volgende blog staan we stil bij het proces van pijn; hoe werkt pijn? Als je het proces van pijn begrijpt, dan begrijp je ook dat het met veel meer te maken heeft dan beschadiging!

Bronnen
1. Lehman, G (2017). Recovery Strategies. Geraadpleegd van: https://static1.squarespace.com/static/57260f1fd51cd4d1168668ab/t/594964426a4963370e76990a/1497982233437/recovery+strategies+final+book+june+2017.pdf
2. Moseley, G. L., & Butler, D. S. (2017). Explain Pain Supercharged. Adelaide, Australia: NOI Group Publications.
3. Butler, D. S., & Moseley, G. L. (2013b). Explain Pain. Zaltbommel, Nederland: Van Haren Publishing.
Wil je meer lezen over deze onderwerpen? De digitale versie kun je opvragen bij jef@wolbert-fysio.nl.