Medisch consult sportarts

Een sportarts is medisch specialist op het gebied van sport en bewegen. Sporters van alle leeftijden en ieder niveau kunnen met vrijwel alle blessures, medische problemen of vragen rond sport en bewegen terecht voor een consult bij de sportarts.

Wat doet een sportarts?

  • De sportarts begeleidt en behandelt sporters met alle soorten blessures en pijnklachten bij het bewegen. Een bezoek aan een sportarts is zeker aan te raden bij hardnekkige blessures waarbij rust en fysiotherapie niet helpen. Zoals bijvoorbeeld nogal eens voorkomt bij klachten aan de knie, lies, achillespees, schouder of hamstring, bij hielspoor of een tennisarm.
  • Geeft adviezen om blessures te voorkomen en uw belastbaarheid te vergroten.
  • Kan u helpen als u bij inspanning last heeft van benauwdheid of duizeligheid.
  • Doet  sportmedische onderzoeken zoals bijvoorbeeld medisch keuringen en inspanningsonderzoeken. Deze vinden plaats op de locatie van Topsupport onze medisch partner.
  • Kan u helpen uw conditie op te bouwen.
  • Adviseert hoe u (weer) verantwoord kunt sporten. Ook bij mensen met een chronische aandoening.
  • Kan u begeleiden om op een bepaald sportniveau (terug) te komen.
  • Werkt intensief samen met de sportfysiotherapeut van Wolbert Fysio. Indien gewenst zal de sportarts samen met de sportfysiotherapeut  samen het consult doen.

De behandeling

Eerste consult
Bij het eerste consult zal de sportarts u vragen stellen over uw klachten of doelen en daarna zo nodig lichamelijk onderzoek doen.

Soms is aanvullend onderzoek nodig zoals een inspanningstest, röntgen-, echo- of MRI-onderzoek. De echo kan worden gemaakt in ons centrum de andere onderzoeken vinden plaats bij Topsupport te Eindhoven. Eventueel vindt overleg met uw huisarts plaats, of met andere specialisten zoals bijvoorbeeld de orthopedisch chirurg, of cardioloog.

Afstemming behandeling
Als duidelijk is wat er aan de hand is, stemt de sportarts de behandeling met u af.

In de meeste gevallen geeft de sportarts zelf behandeladviezen. Dat kan gaan om het opbouwen van uw training, specifieke oefeningen, behandeling met injectietechnieken (zoals bijvoorbeeld autologe bloedinjectie) of materiaaladviezen (schoenen, zooltjes, brace/tape) of verdere behandeling door een (sport)fysiotherapeut.

Voordelen

  • Direct uitslag.
  • Direct start behandeling.

Bij Wolbert fysio s bijna alle medische kennis en ervaring rond sport en bewegen onder één dak te vinden.  Dat betekent dat u bij een bezoek aan de sportarts meestal direct de uitslag/diagnose heeft, meteen met de behandeling kunt beginnen en dus minder vaak hoeft terug te komen. Daarbij zijn we inmiddels ervaren in het begeleiden van (olympische) sporters in het bereiken en het nastreven van hun sportieve doel en hanteren we de meest recente methodieken en passen de meest moderne behandelingen toe.

Aanvullende informatie

Duur

1/2 uur

Kosten

Worden vergoed vanuit de basisverzekering.

Vergoeding

Vergoeding vanuit de basisverzekering. Heeft invloed op eigen risico.

Vragen

Het team van Wolbert Fysio staat voor u klaar
Maak een afspraak

Meest gestelde vragen

Wat betekent directe toegankelijkheid fysiotherapie?

Sinds 1 januari 2006 heeft u geen verwijsbrief van uw huisarts meer nodig om een fysiotherapeutische behandeling te krijgen, maar u kunt zich rechtstreeks tot de fysiotherapeut wenden. Natuurlijk mag u nog altijd eerst een afspraak maken bij uw huisarts, maar het hoeft niet meer. Het voordeel is dat u direct bij de fysiotherapeut terecht kunt, zodat u zo snel mogelijk kunt beginnen met werken aan uw herstel. Uw fysiotherapeut zal uw huisarts blijven informeren, tenzij u aangeeft dat u dat niet wenst. Als u besluit rechtstreeks naar Wolbert fysiotherapie te gaan, dan voeren we eerst een zogenaamde screening uit. Dit betekent dat we eerst vaststellen of u bij ons aan het juiste adres bent. Zo niet, dan kunnen wij u bijvoorbeeld alsnog doorsturen naar uw huisarts of doorverwijzen (via uw huisarts) naar een specialist.

Gaan behandelingen fysiotherapie ten koste van mijn eigen risico?

Vanaf 1 januari 2008 geldt voor het eerst een verplicht eigen risico in de zorg. Net zoals de no claim in 2007 geldt het eigen risico alleen voor de basisverzekering. De kosten die u maakt voor fysiotherapie binnen uw aanvullende verzekering hebben geen invloed op uw eigen risico. Indien u voorbij uw behandelingen gaat van de aanvullende verzekering en zodoende weer naar uw basisverzekering gaat, gaan de kosten voor eigen risico weer in werking.

De fysiotherapeutische zorg die binnen de basisverzekering valt gaat wel ten koste van uw eigen risico. Voor iedereen van 18 jaar en ouder geldt dat alleen behandelingen fysiotherapie die staan op de chronische lijst, vanaf de 21e behandeling, binnen het basispakket vallen. Bij Wolbert fysiotherapie kunt u navragen of uw behandeling op de chronische lijst staat. Deze kosten hebben dus wel invloed op uw eigen risico. Een uitzondering geldt voor de kosten van fysiotherapie voor kinderen. Kinderen tot 18 jaar hebben recht op maximaal 9 behandelingen in het basispakket, maar fysiotherapie bij kinderen is uitgesloten voor het eigen risico. Mochten de eerste 9 behandelingen niet het gewenste resultaat hebben dan vergoedt de zorgverzekeraar eventueel meer behandelingen (maximaal 9). Kijk of vraag dit eerst altijd na bij uw zorgverzekering.

Waarom hanteren fysiotherapeuten verschillende tarieven?

De overheid wil met een ‘vrije markt’ de kwaliteit en toegankelijkheid van de zorg versterken. Tot 2005 bepaalde de overheid de tarieven van een fysiotherapeutische behandeling. In 2005 veranderde dit. Nu bepalen fysiotherapeuten zelf hun tarief. Als een fysiotherapeut aantoonbaar betere service of kwaliteit levert, omdat hij registerfysiotherapeut is, dan kan er een hoger tarief gelden. Door de vrije tarieven zullen fysiotherapeuten verschillende prijzen vragen voor een zelfde behandeling.

Wolbert Fysio is een erkende register-fysiotherapie praktijk. De tarieven die Wolbert Fysio berekent voor een behandeling zijn afhankelijk van de zorgverzekeraar. Informeer hiernaar in de praktijk.

Naast een erkende register-fysiotherapie praktijk, is Wolbert Fysio ook een HCA-plus praktijk. De HCA-plus is ingezet om het voor praktijken mogelijk te maken zich te onderscheiden op het gebied van zorg.

Mijn zorgverzekeraar vergoedt fysiotherapie niet? Kan ik van zorgverzekeraar wisselen?

Over het algemeen moet u rekening houden met een opzegtermijn wanneer u van zorgverzekeraar wilt veranderen. Alleen als uw zorgverzekeraar de premie verhoogt of de voorwaarden (in negatieve zin) verandert, mag u zonder opzegtermijn overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Dit soort aanpassingen geldt meestal per 1 januari. Let op: wacht eerst tot de nieuwe verzekeraar uw aanvraag heeft geaccepteerd en zeg daarna pas uw oude verzekering op!