Volg ons via

De Runner's Knee

De "Runner's knee" of "Lopersknie" is de populaire naam voor een aandoening die officieel wordt aangeduid met de term "Tractus iliotibialis frictiesyndroom". De naam Runner's knee is een beetje misleidend omdat deze blessure ook bij andere sporten dan hardlopen kan voorkomen.  De Runner's knee is een overbelastingsklacht van de Tractus iliotibialis, een peesplaat (die vanaf een spier komt) aan de buitenzijde van het bovenbeen .

 

Deze klacht komt zowel bij topatleten als bij recreatieve lopers voor en treedt vaker op bij mannen dan bij vrouwen, de oorzaak daarvan kan liggen in het feit dat meer mannen dan vrouwen duursporten beoefenen. De klacht uit zich in een zeurende of stekende pijn aan de buitenkant van de knie die kan uitstralen naar knieholte of naar de buitenkant van het onderbeen.Het wegnemen van oorzaken in combinatie met rust zijn een eerste vereiste voor het verdwijnen van de klachten. Een eventuele correctie van een eventuele verkeerde stand van de voet kan opgeheven worden door middel van een zooltje in de schoen. De sportfysiotherapeut kan de aandoening behandelen met dry needling, het aanpassen van de trainingsbelasting en het opstellen van een gedoseerd trainingsschema daarvoor. Het rekken van deze spier/ peesplaat is ook belangrijk ter voorkoming van deze klacht, omdat de kans op deze blessure groter is naarmate de spier korter en stijver is. Ook alle aangrenzende gewrichten zoals het si-gewricht en de lage rug worden onderzocht op belemmeringen voor het herstel van uw blessure.

 

Tenslotte zijn het goed opbouwen van de spierkracht in combinatie met het verbeteren van het looppatroon belangrijke factoren die helpen deze blessure in de toekomst te voorkomen.