Volg ons via

Oncologie fysiotherapie

Fysiotherapie bij patienten in een oncologisch traject (kankerpatiënten, ex-kankerpatiënten en patiënten met predisponerende, erfelijke, factoren waardoor ingreep noodzakelijk is) richt zich specifiek op bewegings- en conditieproblemen als gevolg van kanker. Deze problemen kunnen het gevolg zijn van de ziekte zelf, de operatie of van de medische behandelingen (bestraling, chemotherapie en/of medicatie).

 

Voorbeelden hiervan zijn: stug littekenweefsel, huidveranderingen, conditieverlies, lymfoedeem (vochtophoping ), verminderde beweeglijkheid van de gewrichten, verminderde spierkracht, vermoeidheid, spanningsklachten en pijn. Soms kan de ziekte niet (volledig worden genezen maar wel onder controle gebracht en gehouden. Kanker krijgt dan meer het karakter van een chronische ziekte. Dit heeft fysieke, psychische en sociale gevolgen voor de patiënt. Iedere patiënt moet op eigen wijze leren omgaan met de nieuwe situatie. De oncologie fysiotherapeut behandelt voorkomende klachten en ondersteunt dan wel coacht de patiënt.

 

Veel patiënten worden niet zelden begeleid in het nazorgprogramma "Herstel en Balans"  in het ziekenhuis. Dit gebeurd groepsgewijs. Als eerstelijns fysiotherapiepraktijk hebben we ervoor gekozen cliënten individueel te begeleiden om zo het "medische" karakter niet op de voorgrond te plaatsen. De ervaring leert dat niet iedereen gebaat is bij lotgenotencontact omdat zeker in de oncologie elk geval weer anders is van aard, ernst en beloop. Mede door een intensief traject van ziekenhuisbezoeken heeft de patiënt behoefte aan rust, herstel en een "andere'' omgeving.

 

Wij werken met een geaccrediteerd oncologie fysiotherapeute zodat kennis en kennisvergroting gewaarborgd is en werken samen met fysiotherapeuten gespecialiseerd in lymfedrainage bij lymfeoedeem. Indien gewenst kunnen wij zorgen voor een afspraak.Onze specialisten op dit gebied

GerdienVanDeBroek_klein.png

Gerdien van den Broek