Volg ons via

MS en dan?

Door MS kunnen meerdere lichaamsfuncties minder goed of zelfs helemaal niet meer werken. Dit kan natuurlijk van grote invloed zijn op activiteiten in het dagelijks leven. Daarom wordt  u na het stellen van de diagnose en het vaststellen van de voorkomende problemen vaak verwezen naar een revalidatiearts. Revalidatie richt zich op het herstel of verbetering van de mogelijkheden van mensen met een handicap.
 

De revalidatiearts maakt een behandelplan. Het doel hiervan is mensen met multiple sclerose te helpen om zo zelfstandig mogelijk te functioneren, thuis en op het werk. Meestal wordt het behandelplan uitgevoerd door een team van zorgverleners. Afhankelijk van het plan bevat dat team dan bijvoorbeeld een fysiotherapeut, ergotherapeut, logopedist, maatschappelijk werker en een psycholoog.
 


Fysiotherapie

Een belangrijk onderdeel van de revalidatie is fysiotherapie. Afhankelijk van de symptomen en beperkingen bij MS kunnen onze fysiotherapeuten begeleiding bieden. Ook kunnen zij helpen bij het omgaan met vermoeidheid. Er is steeds meer bewijs dat training en lichamelijke inspanning een gunstig effect hebben bij de behandeling van vermoeidheid, evenals bij het verbeteren van evenwicht, stijfheid en spasticiteit.
 

Onze spelcialist onderzoekt ook de houdings- en bewegingsmogelijkheden. Denk hierbij aan lopen, staan, balans, conditie, spierkracht, coördinatie, gevoel enz. Daarnaast wordt bekeken op welke manier een MS-patiënt zijn energie het best over de dag kan verdelen. Ook bij de keuze van hulpmiddelen voor bijvoorbeeld het lopen kan onze fysiotherapeut adviseren.Onze specialisten op dit gebied

GerdienVanDeBroek_klein.png                            MichielKuipers_klein.png

Gerdien van den Broek          Michiel Kuipers